• 1
  • 2
  • 3

Главоболие

Много често главоболието е в резултат на заболявания на шията и раменете, което се дължи на три вида заболявания с еднакви синдроми. Артрозните изменения във вратните прешлени /цервикоартроза/ се развива много бавно и почти незабелязано. Като причинни фактори на ошипяването могат да се посочат: възраст, травма, ендокринни смущения, инфекции и др. междупрешленните дискове, стави и лигаменти започват да се износват в зряла възраст – времето на най-голямото трудово напрежение. Шиповете се срещат по-често при хора, които заемат принудителна поза на главата и шията и е необходимо рязко и внезапно да придвижват главата си. При неудобно положение на главата по време на сън може да се получи разтягане /схващане/ на вратните мускули. След като стане от леглото, човек усеща шията си изкривена, трудно подвижна със силни или тъпи болки. Третото заболяване е периартрит на рамото. То е следствие от професионални или битови пренатоварвания на горните крайници. Влияние оказват простудните заболявания, въздействието на въздушни течения и климатици.

Симптомите са болки с различен интензитет и постоянност, мускулна слабост, ограничения в диапазона на движенията, по някога мускулна хипотрофия.

Лечението на тези симптоми обикновено започва с неврологични или ортопедични кабинети с изписване на безброй лекарства без особен ефект.

Много добри резултати се получават при прилагането на специално разработени комплексни лечебно оздравителни програми, базирани на най-новите тенденции в алтернативната медицина и последните достижения на медицинската техника в областта на физиотерапията. Те включват кинезитерапевтични и физикални методи, мануална терапия, иглотерапия, зонотерапия, арикулотерапия, хиропрактика, само наместваща японска гимнастика, криотерапия и магнитотерапия. Препоръчва се специална гимнастика в домашни условия. Включват се излети на чист въздух, туризъм и подходящ спорт. В резултат на всичко това се постига по-голяма двигателна активност, обезболяване, спират се дегеративните процеси и се стимулира регенерацията на тъканите, нормализират се функциите на главния мозък.