• 1
  • 2
  • 3

Остеопороза – как да се избавим от коварното и присъствие

Остеопорозата се нарежда на четвърто място по смъртност в света. Болестта застрашава не само жените, но и мъжете, както младите така и старите хора. Развива се съвсем дискретно, разрушавайки както междуклетъчното вещество, така и минералните съставки на костта. До тридесет годишна възраст костите и всички тъкани непрекъснато се обновяват, но след това костната загуба преобладава над образуването на нова костна тъкан. Костите губят плътността си и стават слаби, порести и се чупят лесно. Рискови фактори за остеопорозата са: ранна минерализация, преди 45 години; крехка костна система; недостиг на калций и витамин Д, особено в юношеска и старческа възраст; раса; продължителен прием на кортикостероиди, кумаринови препарати и антиконвулзивни лекарства, цитостатици и др.; тютюнопушенето, кофеин, алкохолизъм; диета богата на протеини и натрий; напреднала възраст; ниско телесно тегло; наследствена обремененост; болни от диабет; тиреотоксикоза; продължително залежаване и обездвижване. Признаците на болестта се проявяват след 50-годишна възраст, когато костната загуба достига 30%. Появяват се болки в гърба при продължително стоене прав, снижаване на ръста и „стопяване” на прешлените с тройно деформиране на гръбнака. Едва когато костите силно изтънеят, при леко падане и дори без видима причина настъпват счупвания, най-често на гръбначни прешлени, шийката на бедрената кост или на китката. Всяка трета жена на света е с остеопорозна фрактура.
Доказването на остеопорозата става, чрез измерване на костната плътност на различни части на скелета с дензитометър.
Как да запазим костите си здрави?
Единият от начините е свързан с храненето. Балансираният и пълноценен хранителен режим е изключително важен. Необходимо е всеки ден да се приема храна богата на витамини, по-голямо количество млечни и соеви продукти, вегетарианска диета.
Подходящи за лечение са японските масажи, акупунктурата, мануалната терапия, електростимулацията и др. провежда се цикъл от 10  - 15 процедури всекидневно без прекъсване. Препоръчват се билки с цел подобряване обмяната на веществата. Индийският жен-шен също е много подходящ за такова заболяване.